תמוז פד

ארוחה ערוכה לעצמי

אפרת ביתן

הבנתי שאני צריכה לאפיין את הספרים היטב ולתת להם ייחודיות וקונספט משלהם. כך שבכל מצב כשאשה קלאסית תראה את הספרים בחנות או בפרסומת, היא תבין שהיא רוצה לקנות אותם גם כשיש לה מליוני מתכונים אחרים ברחבי הרשת.

עימוד

להיות לקוחה של עצמי, זה משהו מעורר השראה.

בכובעי האחד אני מעצבת גרפית ובכובעי השני אני מתכונאית וצלמת מזון כבר 6 שנים בעיתון 'הדרך'. (אגב, לא משנה סדר הכובעים).

לאחר שנים של התלבטויות, ערכתי סנכרון מערכות מוחי והגעתי להחלטה, אני מוציאה ספר מתכונים!

אהבת המטבח שבי ויותר מכך, הגשת האוכל בצורה מקצועית, קלילה וברורה לכל עקרת בית באשר היא, הם התשתית לכל ההתרקמות של ספרי המתכונים.

וכך הספר התחיל לקרום עור וגידים עוד לפני שידעתי איך אני מוציאה ודרך מי.

בשלב הראשוני פתחתי קובץ אקסל ענק מימדים – ופשוט מיינתי את כל המתכונים שלי לקטגוריות. זה היה מתיש אבל הכרחי, כדי שאדע מי הם העומדים מולי.

עדיין לא ידעתי איך בדיוק יתחלק הסיפור, לשערים? לכרכים? שום דבר לא ברור.

בשלב הבא התחלתי "לזרוק" עימוד בסיסי עם תמונות של מתכונים נבחרים. כדי לקבל אומדן ותמונת מצב ברורה יותר. אספתי כמות גדולה של השראות, כריכות וסגנונות עימוד של ספרי מתכונים שהחלו להתקבץ בתקיית השראות שפתחתי.

וכשהבנתי שאני ממש בכיוון (כעבור שנה וחצי-שנתיים) שלחתי סקיצות ובקשות להצעות מחיר אצל כל מי שעלה בדעתי, שלב היזמות המעשי שבי. לבסוף שלחתי גם להוצאת 'יפה נוף' , הם נהנו מהקונספט של הספר וצפו לו עתיד מזהיר. ומכאן יצאנו לדרך, ב"ה.

המשכתי לבנות ולפרק את עיצוב הספר, תוך כדי שאני מתייעצת עם קולגות מדהימות שנתנו מזמנן והביעו את דעתן המקצועית (יעל, שרי, אפרת, נעמי ואורה. תודה).

כאשר מעצבת הלקוחה של עצמה, התהליך מורכב פי כמה. הרדיפה העצמית לא נגמרת, היא רק מתגברת. והנה שוב אני מפרקת ומתחילה ושוב ושוב ושוב. בשלב הזה מתעוררות ספקות לגבי מספר מתכונים – שעוברים עוד שדרוגים, ואח"כ ספקות נוספים לגבי מספר תמונות, מכינה ומצלמת שוב. נוספים גם מתכונים מיוחדים מהשוטף בעיתון, שחייבים אבל ממש חייבים להיות גם הם בספר.

הגעתי לשלב ההגהות הבלתי נגמרות: לפני העיצוב ולאחריו, שלש עורכות: עורכת לשונית, מגיהה ועורכת טכנית. עד שהגיע היום וזהו. הספר יורד לדפוס.

שלחתי סקיצות ובקשות להצעות מחיר אצל כל מי שעלה בדעתי, שלב היזמות המעשי

סקיצה להערכת מצב וחלוקה ראשונית

סינון כל המתכונים שכתבתי

לוח השראה לעימוד ועיצוב הכריכה

עימוד

חלוקה לקטגוריות, כריכות הספרים.

עמוד אחד ממילון המושגים המופיעים בתחילת הספר

שאלת השאלות: למה שיקנו ספר כשיש כל כך הרבה מתכונים ברשת?

הבנתי שאני צריכה לאפיין את הספרים היטב ולתת להם ייחודיות וקונספט משלהם. בכל מצב כאשר אישה קלאסית תחשף לספרים, היא תבין שהיא רוצה לקנות אותם, גם כשיש לה מליוני מתכונים אחרים ברחבי הרשת.

ראיתי, שהמתכונים שלי הם לא רק מתכונים טובים ומעניינים (ותודה לכל הד"שים הרותחים של נשים רבות שהכינו את המתכונים), אלא הרבה מעבר לזה. כל מתכון מלווה עם טיפים ותמונות להמחשת התהליך, באופן ברור ומובן.

חומרי הגלם מקבלים הסברים מפורטים, כך שגם אם עקרת הבית תחליט לשנות מרכיבים במתכון, ניתן לעשות זאת בקלות. בתחילת כל ספר הרחבתי מילון מושגים בנושא אחר עליו התמקדתי. היה ברור לי שהספר צריך להיות בעיצוב נקי, מזמין, זורם, נעים מאד לעין וכמובן, מגרה.

הספר רוצה לדבר בו זמנית כהשראה למנוסות במטבח, יתן כלים למתחילות, ולא יראה "פשוט מידי"

הגעתי למקום בו הייתי צריכה להחליט על מספר הכרכים, המו"ל 'יפה נוף' רצו "לא פחות מארבע" נחתם חוזה עם שאיפה לחמישה כרכים דד ליין נושף בעורף. התחלתי בחלוקה ברורה של הספרים. כל ספר יהיה בנושא אחר, עם שם ברור וקליט ממבט ראשון. בלי התחכמויות וגינונים. בהתאמה לאישה שרק מציצה לחנות ספרים וממהרת הלאה לסידור הבא.

שם ברור וקליט, בהתאמה לאישה שרק מציצה לחנות ספרים וממהרת הלאה לסידור הבא.

עימוד

כעת הגיע השלב הקשה של סינון המתוכנים מקובץ האקסל, פסלתי מתכונים על ימין ועל שמאל, החלפתי ושדרגתי באחרים – טובים מהם. שלחתי את קבצי הוורד לעריכה לשונית, בעוד אני מתנסה על הגריד שילווה את הספר.

למרות ההשראות הרבות בהם יש רקע מתחת למתכון, החלטתי שהטקסט יהיה על רקע לבן. מתכון ולצידו תמונה. העימוד הבסיסי עבר סקיצות שונות, תוכלו לראות בגלריה של הפוסט, עד שהגעתי למצב של "כך יראה הספר". מראש עשיתי לעצמי מגבלה בו כל מתכון יתפרס על כפולת עמודים, לא מעבר. היו עמודים שהרגשתי כמו בפאזל מורכב בשל כמות ההסברים והתמונות שהיו לצידם.

מורכב במיוחד היה, בקטגוריית עוגות הראווה שבספר "טעימה מתוקה", כל מתכון תופס נפח שאי אפשר להוריד. עימדתי בעמוד אחד שלשה מתכוני בסיס המיועדים לעוגות הראווה, במתכון של עוגות הראווה עצמן, המצרך הראשון ברשימת המצרכים הוא: עוגת בסיס 1\2\3 (עמ' –). מה שמחזיר את הקוראת לעמוד הבסיס ולאחר מכן ולחזור חזרה לעמוד העוגה שבחרה להמשך הרכבה וטיפים.

פונט הכותרות שעליו ערכתי את הסקיצות הראשונות – היה 'מטריצה' אותו אני אוהבת במיוחד, לאחר סיעור מוחות עם הקולגות שלי, החלפנו ברוב קולות ל'רידינג' הפחות מזוהה, יושב טוב ומביע יציבות ונקיות. לטקסט הרץ החלטתי על פונט 'עגול' – עדין, מלטף ולא משתלט.

לא וויתרתי על "טיפ" לכל מתכון, הייתי מוכרחה לשלב אותו בצורה יפה ונעימה לעין. בתחילה הכנסתי את המילה "טיפ" לפלאח שחור עם קצוות "מתולתלים" הסקיצה הזו נגנזה, במקומה הגיע ריבוע עם מלבן אפור בהיר לטקסט עצמו. כאן החלו להכנס לעימוד אפורים על כל גווניהם – כשהשחור הולך ונדחק עד שהוא הושמט לגמרי. הטקסטים של המצרכים, המתכון, הטיפים והפסקה הראשית – עברו לגווני האפור, מה שגרם לדף להראות נקי ומאוורר יותר וכך החלו הספרים להרקם אחד אחרי השני. ב"ה. בשלב הזה המגיהה והעורכת הטכנית התערבו שוב, עד לקבלת סולת נקייה.

תמונה הכריכה מהווה "כרטיס ביקור" שממנה יבינו את הרעיון שעומד מאחורי הספר ללא מילים. לאחר תחלופות של תמונות שונות , התמונות הנבחרות היו המנצחות מבחינתי ואכן ירדו לדפוס. הפונט 'שירבוט' נוסף לכריכה ולשערים להכניס אווירה. מספר תמונות נבחרות מהספר הוצמדו לגב הכריכה, טקסט שמסכם את הספר נעמד גם הוא בגב הספר בחלקו העליון. את הפרוזץ רציתי חלק ונקי. לקחתי את התמונות מגב הכריכה מרכזתי במרכז הפרוזץ כשמסביב הכל ערוך בלבן.

מה גורם לעוף לצאת עסיסי ומוצלח? מה גורם לסלמון לצאת רך ולא יבש?  איך מכינים סושי בבית? מה הסוד לשניצל ברמה של פרגית? איך מתחילים עם עוגות ראווה?

על כל זאת ועוד תוכלו לקרוא בארבע ארוחות טעימות במיוחד.

ככה מגישים סקיצה לאישור המו"ל

נשמח לשמוע, מה יש לך לומר.

23 Responses

  1. לא יאומן, עשית עבודה של 4-5 אנשים לפחות!
    גם יצירת המתכון, גם צילום מדהים (וסטיילינג אני מאינה), גם עריכה וסינון, גם עימוד ועיצוב…
    מדהים!!
    בהחלט נותן חשק לקנות את הספרים, אע"פ שיש מתכונים ברשת.

    1. לגמריי בייבי חדש בעולם 🙂
      זו היתה עבודה של כמה שנים, ככה שב"ה לא הכל נפל עלי ביום אחד 🙂
      והכי חשוב – היו קולגות מהממות שנתנו את חוות דעתן, מה שבהחלט הקל עלי.

  2. אפרת המולטי מוכשרת!
    יצירת אומנות שכולה שלך מא'-ת'!!!
    את פשוט אומנית בנשמה.
    הרבה הצלחה ומתכונים טעימים בהמשך 🙂

  3. אפרת, שנים של מעקב אחרי סגנון הבישול שלך – הביאו אותי להבנה שאסור שהכתבות שלך יושלכו לפח/ גניזה – זה חייב להיות מעוגן בספר שיוכל לאפשר לנו להנות מהם למשך שנים!
    ואכן אחרי בקשות רבות- הגשמת לי את החלום!
    סוף סוף אני יכולה להתייעץ איתך (בספר) לקבל הסבר מפורט כולל כל השלבים, כולל כל הטיפים כולל כל הקניצ'ים שבדרך אה, ועם תמונות מגרות שנותנות לי מוטיבציה לנסות ולהצליח!!
    סוף סוף אני מרגישה מלכה במטבח שלי!

    1. תודה שרי!
      את בהחלט אחת הדוחפות להוצאת הספרים האלו 😀

  4. אפי, אין לי עוד מילים להוסיף (את הכל כבר שמעת ממני ישירות :),
    אבל אכתוב כאן שוב שהיצירה הזו יפהפיה ומושלמת בכל קנה מידה, ואת מוכשרת בכל קנה מידה.

    1. תודה יעלי!
      מי כמוך יודעת כמה דרמות הספרים עברו עד לתוצר הסופי : D

  5. קניתי את 4 הספרים שלך ביפה נוף וכבר ניסיתי כמה מתכונים מעולים!
    חגיגה לעיניים לדפדף ולראות את התמונות, פשוט מזמין לבשל…
    תודה—

    1. אפרת, שנים של מעקב אחרי סגנון הבישול שלך – הביאו אותי להבנה שאסור שהכתבות שלך יושלכו לפח/ גניזה – זה חייב להיות מעוגן בספר שיוכל לאפשר לנו להנות מהם למשך שנים!
      ואכן אחרי בקשות רבות- הגשמת לי את החלום!
      סוף סוף אני יכולה להתייעץ איתך (בספר) לקבל הסבר מפורט כולל כל השלבים, כולל כל הטיפים כולל כל הקניצ'ים שבדרך אה, ועם תמונות מגרות שנותנות לי מוטיבציה לנסות ולהצליח!!
      סוף סוף אני מרגישה מלכה במטבח שלי!

  6. ואאוו פשוט טרוףף
    אני ממש רוצה לקנות אבל את האמת אני אכתוב
    רק בגלל התמונות זה כל כך מגרה שנראה ממש שווה לקנות 😜

  7. אי אפשר שלא לראות את היד האמנותית שלך גם בבישול. אמן נשאר אמן, בכל תחום בו הוא יבחר לעסוק.
    ספרים מקסימים ויפיפיים. אם לא הכסף שבדיוק לא היה לי, הייתי קונה לי אותם ולו רק להשראה. ראיתי אותם בחנות, וזה היה כל כך מגרה!

  8. מרענן לראות מעצבת שהיא גם צלמת וגם מתכנואית
    אני חושבת שזה משפיע אחד על השני ומביא לתוצרים המדהימים שלך!

    1. תודה הודיה!
      זה בהחלט משפיע עלי לאורך כל הדרך, החל משלב הבישול (הקציצות לא נזרקות סתם לסיר חח) ועד לשלב העיצוב.
      יפה ששמת לב : )

  9. מקצועי, מגרה ומושך!
    התמונות שלך- ליגה!
    הספרים כבר בחנויות?
    הולכת להגיד לבעלי שאם הוא רוצה להתחיל לאכול אוכל טעים שיקנה לי אותם 😝

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המגירה החודשית

הרשמה לקבלת 'המגירה'

נשמח לשמוע אותך
מה השאלה?

נשמח למשוב

מה דעתך על האתר?

אודות
המיזם

'המגירה' מהווה במת השראה עבור מעצבים ויוצרים מקצועיים, החולקים תהליכי עיצוב מרתקים הכוללים מחקר, תובנות ותוכן בלעדי. ההשראה ההדדית שואפת לעורר למידה ושיח משמעותי ולעודד שיתופי פעולה.

אידיאלים ומטרות

* עידוד מחקר עיצוב, נקודות מבט רחבות וחשיבה עצמאית.
* קידום העשרה של עקרונות עיצוב וחדשנות
* הזדמנות חשיפה ליוצרים בתעשיית העיצוב
* צמיחה קולקטיבית ומקום למשוב מקדם.
* הרחבת מעגלי הקהילה באמצעות היכרות ושיתופי פעולה.

צוות המיזם:
יזמות וניהול: שרה דויטש, מעצבת ומרצה לעיצוב גרפי
רואה חזון כמנוע ועיצוב כדלק.
ניהול מקצועי: נעמי הרוש, מעצבת חווית משתמש.
פיתוח האתר: רבקי גולדוסר, מפתחת אתרים אוטודידקטית
עם ביצועי עבודה מהירים ומרשימים.
אפיון: שילת בוקר & רחל רוט-קליקשטיין, בוגרות לימודי
תקשורת חזותית שעשו מקפצה אדירה.
עיצוב: שרה דויטש, רחל רוט – קליקשטיין, שילת בוקר
תשתית אתר: בתי וייזר, הרתמות מופלאה ללמידה וביצוע.
עזרה וסיוע : נחמי לב, השקעת זמן ששוה הון להצלחת האתר המושלם.

פונט דיסקורדיה: בחסות הפונטיה

המגירה החודשית

הרשמי לקבלת 'המגירה' החודשית

המגירה החודשית

הרשמי לקבלת 'המגירה' החודשית